Het verhaal

De Weerribben-Wieden is een samenhangend gebied met een gemeenschappelijk verhaal. Een cultuurhistorisch verhaal. Het is het verhaal van een gebied dat gemaakt is door mensen, met bloed, zweet en tranen. Ontstaan door vervening, turfwinning, overstromingen, stuwwallen, weren, ribben en wieden. Met vele cultuur-historische plaatsen en Nationaal Park Weerribben-Wieden. Het verkennen van het gebied is een ontdekkingsreis, waardoor je ook Nederland en de Nederlanders beter leert kennen.

Het centrale thema is de geschiedenis van de vervening, de overlevingsstrijd van mensen en de bijzondere natuur die onder invloed van mensenhanden is ontstaan.

De gezamenlijke gebiedswaarden omschrijven de identiteit:

  • Authentiek: naast de historie, is er steeds een duidelijke link naar het heden. De Weerribben-Wieden is authentiek in het hier en nu.
  • Door mensen ontstaan: het gebied is ‘man made’: met de voeten in het veen en de handen in het riet. Zo is een prachtig gebied ontstaan om trots op te zijn.
  • Kleinschaligheid: het gebied leer je beter kennen en waarderen naarmate je er langer en vaker verblijft. De oproep is ‘go slow’: doe rustig aan en dompel jezelf onder.
Het verhaal van de Weerribben-Wieden kent vele hoofdstukken. Iedere plaats, iedere kern, iedere bewoner en iedere ondernemer voegt een eigen hoofdstuk toe aan het gezamenlijke gebiedsverhaal.